piątek, 10 sierpnia 2012

t u r k i s h * v e g e t a r i a n * c u i s i n e


Jak wspominałam wcześniej kuchnia turecka jest bardzo bogata dla wegetarian. Postaram się wypisać potrawy potwierdzające te słowa, a w różnych odstępach czasu będą pojawiały się przepisy i zdjęcia :)

1. Mercimekli Kabak aka Eksili Kabak (Zielona Soczewica z Cukinią i Sosem Czosnkowo-Miętowym)
2. Ispanakli Lahana (Kapusta ze Szpinakiem)
3. Patatesli Pirasa Corbasi (Zupa z Pora, Ziemniaków i Soczewicy)
4. Tursu Domates Kavurmasi (Zapiekanka z Zielonego Konserwowanego Pomidora)
5. Muska Boregi (Trójkątny Borek)
6. Peynir Dolgulu Jalapeno Biber
7. Ezme (Sałatka z Papryki)
8. Cacık
9. Mercimek çorbası (Zupa z Soczewicy)
10. Biber dolması (Papryki Nadziewane Ryżem)
11. Imam bayildi

.........................................................................

As mentioned Turkish cuisine is full for vegetarians. I'll present a few of those dishes, and from time to time will appear with recipe and pictures :)

1. Mercimekli Kabak aka Eksili Kabak (Green Lentil with Zucchini and Garlic-Mint Sauce)
2. Ispanakli Lahana (Cabbage with Spinach)
3. Patatesli Pirasa Corbasi (Leek and Potato Soup)
4. Tursu Domates Kavurmasi (Pickled Green Tomato Stir Fry )
5. Muska Boregi (Triangle Borek)
6. Peynir Dolgulu Jalapeno Biber (Jalapeno Poppers)
7. Ezme (Peppers Salad)
8. Cacık
9. Mercimek çorbası (Lentil Soup)
10. Biber dolması (Peppers Stuffed With Rice)
11. Imam bayildi

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz