piątek, 10 sierpnia 2012

İ m a m * b a y ı l d ı




Imam bayildi (Omdlały imam), to tradycyjna potrawa turecka, która jest też znana w Grecji i w krajach bałkańskich. Nazwa nawiązuje do reakcji jednego z imamów tureckich, który po jej zjedzeniu był tak pozytywnie zaskoczony smakiem, że zemdlał ;)

Składniki: 
2 średnie bakłażany
2 cebule
3 dojrzałe pomidory / lub pomidory w puszce
2 czerwone średnie papryki
2 ząbki czosnku
1 natka pietruszki
1 cytryna
oliwa z oliwek
1/2 łyżeczki cukru brązowego
sól morska
pieprz świeżo zmielony

1. Bakłażany przemyć i przeciąć wzdłuż. Delikatnie wyjąć miąższ ze środka i natrzeć resztę solą. Zostawić tak na 30 minut.
2. Paprykę, cebulę i czosnek drobno kroję i kolejno daje na patelnie z rozgrzaną oliwą.
3. Po chwili dodaję pokrojone pomidory (można wcześniej sparzyć by nie było skórek), posiekaną natkę pietruszki, pokrojony w kostkę miąższ bakłażana, cukier, sól i pieprz. Smażę około 15 minut.
4. Bakłażany myję z soli (sól wyciągnęła gorzki sok z warzyw), układam do naczynia żaroodpornego posmarowanego oliwą. Do środka bakłażanów nakładam farsz i całość zalewam wodą z farszu. Można też zamiast pokrojonych wzdłuż bakłażanów pokroić je w kostkę grubą i na nie dać sos z farszem.
5. Całość daje do nagrzanego piekarnika 200 stopni na około 30 minut.
Po wyjęciu z piekarnika można jeszcze wycisnąć trochę cytryny na wierzch i udekorować pietruszką. Oryginalnie je się tą potrawę na zimno, ale bardzo dobrze też smakuję na gorąco.

Smacznego!

................................................................

Imam bayildi ("the imam fainted") is the one of the most famous dish in Turkey. The name comes from one of Turkey's imams, who after eating this fainted because of such a good taste :) You will find ---> here very good recipe ! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz